Ziyarete Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Ahmet Savaşan ile yönetim kurulu üyeleri, Dr. Remzi Gardiyanoğlu (Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı), Orhan Tolun (KITSAB Başkanı), İbrahim Altıner (KITREB Başkanı), Dr. Savaş Özyiğit ve Av Özkul Özyiğit katıldı.
Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Ahmet Savaşan ziyarette yaptığı konuşmada, amaçlarının genelde turizmin özelde ise Sağlık Turizmi’nin ülkede sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına katkı koymak olduğunu söyledi. Savaşan, sağlık alanında ihtiyaç duyulanın, bütünsel bir bakış açısı geliştirilerek, kamu ve özel sektör ayrımcılığı yapılmadan, yeni fon kaynakları ile yeterli bir bütçe yaratılması ve hastalara hastane ile hekim seçme hakkı verilmesi, ayrıca etkin bir denetim mekanizmasının da kurulması olduğuna dikkat çekti.
Hastalar kaliteli sağlık hizmeti arıyor…
Son yıllarda gelişmiş ülkeler başta olmak üzere Dünya nüfusunun giderek yaşlanması ile kronik hastalıkların çoğaldığını söyleyen Savaşan, buna bağlı olarak tedavi harcamalarının artması ve uzun bekleme sürelerinin oluşmasına parallel hastaların maliyeti daha düşük ve daha kaliteli sağlık hizmeti alabilecekleri ülkelere yöneldiğine dikkat çekti.
Üçüncü yaş için potansiyelimiz yüksek…
Savaşan ayrıca, Kuzey Kıbrıs’ın tarihi, coğrafik, insani özellikleri, akıllı binalardan oluşan yüksek konforlu hastaneleri, güncel bilgi kullanan uzman hekimleri, uluslararası akreditasyonları ile sayıları gün geçtikçe artan nitelikli hastaneleri ve klinikleri yanısıra üçüncü yaş turistlerinin aradığı özelliklere sahip iklim koşulları ve fiyat avantajları ile Sağlık Turizmi için önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
Devlet desteği ve denetimi şart…
Dünya’da yılda otuz milyon kişinin şifa bulmak için ülkeleri dışına gittiğini ve bu sektördeki yıllık cironun yüzelli Milyar Dolara ulaştığını belirten Ahmet Savaşan, Sağlık Turizmi’nin ülkelere Tatil (Kitle) Turizmi’ne göre beş-altı kat daha fazla katma değer yarattığına dikkat çekti. Beş saatlik uçuş mesafesinde yaşayan bir buçuk milyar insanın Sağlık Turizmi açısından büyük bir potansiyel yarattığını söyleyen Savaşan, ülkemizde YDÜ Hastanesi başta olmak üzere, özel hastaneler yanısıra tüp bebek merkezlerinin girişimleri ile Sağlık Turizmi’nin belirli oranda gelişme gösterdiğini, bu alanın sağlıklı bir şekilde gelişmesi için devlet desteği ve denetiminin şart olduğuna dikkat çekti.
TC Desteğe hazır…
Savaşan, konsey yetkililerinin, Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile geçtiğimiz haftalarda Çankaya Köşkü’nde biraraya geldiğini, Türkeş’in, KKTC’de katmadeğerin artması için Sağlık Turizmi’nin gelişmesini son derece önemli bulduğunu ve bunun KKTC için hayırlı bir proje olacağına inanç belirttiğini anımsattı. Savaşan “Sağlık Turizmi için gereken projeleri üretmemiz halinde Türkiyemiz desteğe hazırdır” dedi.
Halk zihniyet devrimi bekliyor…
UBP-DP Hükümeti’nde Fikri Ataoğlu yanısıra geçmiş dönemlerde Turizm Bakanlığı yapmış üç bakanın bulunmasını büyük bir fırsat olarak değerlendirdiklerini belirten Savaşan, “halkımızın hükümetten beklentisi, turizm başta olmak üzere, hayatımızın diğer alanlarında da ülkemiz için gerekli zihniyet devrimini hayata geçirerek, ihtiyaçlara kalıcı çözüm üretmesidir” şeklinde konuştu.
Sağlık Bakanlığı’nın desteği önemli…
“Kuzey Kıbrıs’ın Sağlık Turizmi Altyapısı: Neyimiz Var?”, Sağlık Turizmi Gelişimi Önündeki Engeller: Neyimiz Yok?” ve Sağlık Turizmi’nde Hangi Konulara odaklanmalıyız: Ne Yapmalıyız?” konularının da ayrı bir başlık olarak yer alacağı Turizm Şürası’nın kısa bir süre içinde yapılacağı sözünü Turizm Bakanından aldıklarını anımsatan Savaşan, bu Şüraya Sağlık Bakanlığı’nın destek vermesinin son derece önemli olduğunu söyledi.
Sucuoğlu: Destek vermeye hazırız…
Bakan Dr. Faiz Sucuoğlu da ziyarette yaptığı konuşmada, kısa bir süre önce Turizm Bakanlığı görevinde bulunması hasebiyle sektörün ihtiyaçlarını iyi bildiğini söyleyerek, Kuzey Kıbrıs’a alternatif turizm çeşitlerinin kazandırılmasının önemine işaret etti. Pek çok ülkenin Sağlık Turizmi pastasından pay alabilmek için yarıştığını dile getiren Dr. Sucuoğlu, “Sağlık Turizmi’nden ülkemizin hak ettiği payı alabilmesi için gereken desteği vermeye hazırız. Şüra konusunda da üzerimize düşeni en iyi şekilde yapacağız” dedi.
IVF Tüzüğü tamam…
Tüp bebek tüzüğü olarak da bilinen IVF Tüzüğü’nün Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğini vurgulayan Bakan Sucuoğlu, “Sağlık Turizmi içinde önemli bir yere sahip Tüp Bebek uygulamaları, geçirilen tüzükle daha sağlıklı, güvenilir, denetlenebilir, günün şartlarına ve Avrupa Birliği kriterlerine uygun, çağdaş, şeffaf bir yapıya kavuşarak sürdürülebilir bir konuma geleceğine inanıyorum” diye konuştu.