Savaşan: Turizm’in Devlet politikası haline gelmesi için paydaşların Cumhurbaşkanı bakanlığında biraraya gelmesi önemli bir başlangıç olacaktır.
Akıncı: Paydaşların biraraya gelmesi için çağrıda bulunacağım.
Savaşan: Talebimiz Turizm’in sözde değil özde Devlet Politikası olması!
Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Ahmet Savaşan kabulde yaptığı konuşmada, konseyin temel amacının genelde turizmin özelde ise sağlık turizminin Devlet Politikası haline gelmesi için katkı koymak olduğunu vurguladı. Savaşan “amacımız Dünya’nın pek çok yerinde sadece denizi, güneşi ve kumu ile tercih edilen Kuzey Kıbrıs’ın sahip olduğu farklı ve zengin diğer özellikleriyle, başta sağlık turizmi olmak üzere sürdürülebilir ve alternatif diğer turizm türleri ile de tercih edilmesi ve bu sayede ülke içi katmadeğerin arttırılmasıdır” dedi. Hükümet programında Turizm’in Devlet Politikası olacağı yönündeki açılımın önemli olduğuna değinen Ahmet Savaşan, bunun gerçekleşmesi için paydaşlara görevler düştüğüne dikkat çekerek, bu açılımın sözde değil özde olması için katkı koymaya hazır olduklarını söyledi.
Konsey, turizm ve sağlık alanında geniş temsiliyete sahip…
Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi’ni alanlarında başarılı iş insanları ile saygın sivil toplum örgütü başkanlarının bir araya gelerek kurduğunu anlatan Savaşan, Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi’nin Monako’da kurulan ve Brezilya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Macaristan, Hindistan, Endonezya, İsrail, Japonya, Malezya, İngiltere, Yunanistan’ın da aralarında bulunduğu 53 ülkenin üyesi olduğu Dünya Sağlık Turizmi Konseyi’ne 54. üye ülke olarak Kuzey Kıbrıs adına kabul edildiğini anlattı.
Savaşan, Akıncı’ya paydaşları biraraya getirme çağrısı yaptı…
Sağlık Turizmi’nin gelişmesi için ülke içinde yapılması gerekenlere de değinen Savaşan, Sağlık Turizmi’nde Dünya’da elde edilen yıllık cironun 400 milyar USD’ye ulaşması ve bu kapsamda seyahat eden kişi sayısının da milyonları aşması nedeniyle pek çok ülkenin bu önemli sektörden pay alabilmek için gereken düzenlemeleri yaptığını söyledi. Savaşan bu kapsamda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin genelde turizmden özelde ise sağlık turizminden hak ettiği payı alabilmesinin temini için Cumhurbaşkanı Akıncı’ya bütün paydaşları biraraya getirme çağrısı yaptı.
Sağlık turizminin gelişmesi için yasal düzenleme ve denetim gerekiyor…
Sağlık turizminde başarılı olmak için kalite, uluslararası standart, markalaşma, tanıtım ve yenilikçiliğin büyük önem taşıdığını söyleyen Savaşan, özellikle medikal, tüp bebek, yaşlı ve engelli turizminin ülkemiz açısından çok büyük bir potansiyele sahip olduğuna işaret etti.
Sağlık Turizmi ana turizm çeşitlerinden biri olarak kabul görmeli…
Sağlık turizminde ülkenin tabii ve oluşturulan avantajları yanı sıra hükümetlerin sağlık turizmini ülkenin ana turizm çeşitlerinden biri olarak görmeleri ve bu kapsamda da gerekli olan yasal düzenlemeler ile denetimleri yapmalarının kaçınılmaz olduğuna değinen Savaşan, Cumhurbaşkanı Akıncı’dan bu konuların gerçekleştirilmesi için rol üstlenmesini istedi.
Sağlık Turizmi’nin Türkiye’deki gibi teşviklendirilmesi hayati öneme sahip…
Türkiye’de sağlık turizmine verilen vergi indirimleri, yurtdışı tanıtıma yapılan finansal destek ile sağlık bakanlığının sektörü destekleyen ve denetleyen yapısının KKTC için rol model alınması gerektiğine dikkat çeken Savaşan, üniversitelerin sağlık turizmi alanında araştırmalar ve bilimsel çalışmalar yapmasının da bu sektörün gelişmesi için son derece önemli olduğunu söyledi.
Akıncı: Konseyin uluslararası aktörler içinde yer alması memnuniyet verici…
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da yaptığı konuşmada Kuzey Kıbrıs’da alternatif turizm turlerinin gelişmesi gerektiğini vurguladı. Akıncı, “Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi’nin Dünya Sağlık Turizmi Konseyi’ne Kuzey Kıbrıs adına üye kabul edilmesi uluslararası temsiliyetimiz açısından olumlu bir gelişmedir. Konseyin Sağlık Turizmi’ne yön veren uluslararası aktörler içinde yer alması ülkemiz turizminin gelişmesi açısından önemli bir gelişmedir” dedi.
Sağlık Turizmi’nin gelişmesi ülkemizdeki turizm gelirlerini arttırır …
Hükümetin Turizm’in Devlet Politikası olacağı hususunu programına koymasının olumlu bir adım olduğuna işaret eden Akıncı, bu konuda kendisinin de üzerine düşeni yapacağını belirtti. Alternatif turizm türlerinin Kuzey Kıbrıs’da gelişmesi için yıllardan beridir pek çok çalışma yaptığını söyleyen Akıncı, Sağlık Turizmi başta olmak üzere alternatif diğer turizm türlerinin gelişmesi ile birlikte ülkede turizm gelirlerinin artacağına da inanç belirtti.
Konseyin çağrısını olumlu değerlendiriyorum…
Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi’nin paydaşların Cumhurbaşkanlığı’nda biraraya getirilmesi konusundaki çağrısını olumlu değerlendirdiğini belirten Akıncı, paydaşların bu tür bir toplantının gerçekleştirilmesinde fayda görmeleri halinde bu çağrıyı yapabileceğini söyledi.
Uluslararası katılım belgesi Akıncı’ya taktim edildi…
Ziyaretin sonunda Kurucu Başkan Ahmet Savaşan ve Konsey Kurucuları Dr. Savaş Özyiğit, Orhan Tolun ve Av. Özkul Özyiğit tarafından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya Kuzey Kıbrıs adına Dünya Sağlık Turizmi Konseyi’ne katılım belgesi taktim edildi.