“Sağlık Turizmini Geliştirme Projesi” bu gün Elexus Otel’de yapılan Konferans ve Çalıştay ile başladı.
Başbakan Hüseyin Özgürgün, bir ada ülkesi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sağlık turizminin planlı bir şekilde teşviklendirilerek desteklenmesiyle, ülke ekonomisine girdisinin diğer turizm türlerine göre oldukça yüksek olacağını ifade etti.
“Sağlık Turizmini Geliştirme Projesi” kapsamında ilk etkinlik olarak düzenlenen ve iki gün sürecek çalıştay ve konferansta, Sağlık Turizmi Master Plan matrisine temel oluşturacak bir raporun ortaya çıkarılması hedefleniyor.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan çalıştayın açılış konuşmalarını; Başbakan Hüseyin Özgürgün, Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Dünya ve Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak, Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan yaptı
ÖZGÜRGÜN: “SAĞLIK DONANIMINI YÜKSELTMEK BİRİNCİL HEDEF OLMALI”
Başbakan Hüseyin Özgürgün, günümüz dünyasında küresel rekabetin tüm sektörlerde alabildiğine hüküm sürdüğünü, turizm sektörünün de payına düşeni aldığını söyleyerek, insanoğlunun yaşadığı sürece verimli çalışmalar yapmak, ancak bunun için de sağlıklı olmak zorunda olduğunu belirtti.
Sanayileşme ve kentleşme sonucu gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çevre sorunları ve beslenme bozukluklarının insanların sağlığını tehdit ettiğini ve işgücü verimini azaltan yaşam ortamına neden olduğunu dile getiren Özgürgün, “Özellikle deniz, güneş ve iklim kaynak olarak değerlendirilerek yararlanma yolları aranmış ve ekonominin arz talep kuralı içinde günümüzde sağlık turizmi olarak önemli bir turizm türü oluşturulmuştur” dedi.
Sağlık Turizminin katmadeğeri yüksek…
Sağlık hizmetlerinin dünya ekonomisinde en hızlı gelişen, şekillenen tür olduğunu, dünyada 2010 yılı itibarıyla bu konuda ortaya çıkan ekonominin boyutunun 60 milyar ABD doları olduğunu söyleyen Özgürgün, bir ada ülkesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sağlık turizminin planlı bir şekilde teşviklendirilerek desteklenmesiyle ülke ekonomisine girdisinin diğer turizm türlerine göre oldukça yüksek olacağını ifade etti.
Sağlık Turizmi KKTC’nin prestiji için önemli…
Özgürgün, sağlık nedeniyle tercih edilen bir ülke olarak KKTC’nin uluslararası prestij açısından da önem taşıyacağını belirtti. Özgürgün, denizi, güneşi, huzuru ve iklimi ile sağlık turizminin aradığı coğrafya olan KKTC’de sağlık donanımını istenen seviyeye yükseltmenin birincil hedef olması gerektiğini vurguladı.
ATAOĞLU: “SAĞLIK TURİZMİ İÇİN GEREKEN TÜM ÖZELLİKLERE SAHİBİZ”
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, ülkenin doğal, kültürel, tarihi ve turistik zenginliklerinin dünyanın dörtbir yanından gelen kişiler tarafından tatil amacıyla ve eğitim için tercih edildiğini söyledi.
Özgün hükümet projeleri geliştireceğiz…
Dünyada pek çok ülkenin sağlık turizmi pazarından kayda değer bir pay alabilmek için yarıştığını belirten Ataoğlu, ülkelerin buna yönelik özgün hükümet projeleri geliştirdiklerini ve sağlık turizmini ana turizm türlerinden biri haline getirdiklerini kaydetti.
Ataoğlu, 2016 yılı sonu itibarıyle otel doluluklarının yüzde 70’lere ulaştığını, göreve geldiği günden bugüne sektörlerle birlikte hareket ederek, kütle turizmini geliştirmek ve alternatif turizm çeşitlerine önem vererek, ülke içi turizm gelirlerini artırmak için çalıştıklarını kaydetti.
KKTC’nin, dünyada 87 ülke ve 148 ofisi birbirine online bağlayan sağlık turizmi online rezervasyon sistemi Map2heal’e kabul edildiğini dile getiren Ataoğlu, üyeliğin Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi başkanı Ahmet Savaşan ile Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak’ın çaba ve desteğiyle mümkün olduğunu kaydetti.
Tercih edilmek için bütün özelliklere sahibiz…
Ataoğlu, Kuzey Kıbrıs’ın, coğrafi konumu, tarihi, turistik ve insani özellikleri yanısıra, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ve Girne Üniversitesi Hastanesi başta olmak üzere akıllı binalardan oluşan yüksek konforlu özel hastaneleri ile tüp bebek merkezlerindeki son teknoloji cihazları, güncel bilgi kullanan uzman hekimleri, uluslararası akreditasyonları yanısıra, otellerinde sunulan medikal masaj, spa uygulamaları ve ayrıca yaşlı-engelli turizminde sahip olduğu potansiyeli ile birleştirdiği fiyat avantajı sayesinde sağlık turizminde tercih edilmek için gereken bütün özelliklere sahip olduğunu ifade etti.
Türkiye’yi rol model olarak alıyoruz…
Dünyada 30 milyon kişinin şifa bulmak için yurt dışına gittiğini belirten Ataoğlu, KKTC hükümeti olarak, Kuzey Kıbrıs’ın da bu alanın aktörlerinden biri olabilmesi için, rol model olarak aldıkları Türkiye ile birlikte çalışarak, yatırım ve işbirliği olanaklarının gelişmesi için üzerine düşeni yapacaklarını kaydetti.
SUCUOĞLU: “EN BÜYÜK HEDEF KALİTEYİ YÜKSELTMEK OLMALI”
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, KKTC’nin ada ülkesi olması ve coğrafi konumunun turizm açısından avantaj yarattığını söyledi.
Sağlık turizminin değeri son yıllarda anlaşıldı…
Ülkede turizm ve eğitimin lokomotif sektörler arasında olduğuna vurgu yapan Sucuoğlu, sağlık turizminin değerinin son yıllarda anlaşılmaya başlandığını, bu alanda ciddi çalışma ve atılım yapılmasının planlandığını belirtti.
Sağlık alanında bin yatak kapasitemiz var…
Sucuoğlu, devletin sağlık alanında bin yatak kapasitesine sahip olduğunu, özelde ise yaklaşık 400 yatak kapasitesi bulunduğunu, dolayısıyla toplamda yaklaşık bin 500 yatak kapasitesine sahip olunduğunu anlattı.
Ülkede, Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi Hastanelerinin hizmet verdiğini, Girne Amerikan Üniveristesi Tıp Fakültesi’nin ise inşasının devam ettiğini söyleyen Sucuoğlu, bu yatırımların sağlık turizmine yönelik olduğunu kaydetti.
Huzur, temiz bir çevre, kaliteli hizmet önemli…
Bu anlamda en büyük hedefin kaliteyi yükseltmek olması gerektiğinin altını çizen Sucuoğlu, sağlık turizmi için adaya gelecek turistlerin, huzur, temiz bir çevre, kaliteli hizmet arayacaklarını söyledi.
Sucuoğlu, Rumların atılan her adımın önünü kesmeye ve engellemeye çalıştıklarını, en büyük sıkıntının bu olduğunu belirtti.
Hedeflere ulaşmak adına hükümetlerin ulaşımda yeni açılımlar hedeflemesi gerektiğini söyleyen Sucuoğlu, devlet veya özel sektör olsun, ulaşımda zenginliği artırmak gerektiğini kaydetti.
ÇAKMAK: “KIBRIS SAĞLIK TURİZMİNE ELVERİŞLİ”
Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak, Türkiye’nin azimli çalışma ile sağlık turizmi alanında dünyada hatırı sayılır bir noktaya geldiğini söyledi.
Sağlık turizminde 8 segmet bulunduğunu belirten Çakmak, Kıbrıs’ın iklim ve lokasyon olarak, sağlık turizmine elverişli olduğunu kaydetti.
Üniveristelerin başarıları sağlıkla pekiştirilmeli…
Çakmak, eğitim alanında KKTC’nin çok iyi bir durumda olduğunu, üniveristelerin bu başarılarını sağlıkla pekiştirip, yeni tıp fakülteleri açarak bu alanda önemli bir destinasyon olabilecek bir konuma sahip bulunduğunu söyledi.
Map2heal web portalı hakkında bilgi veren Çakmak, Rum tarafının tüm engellemelerine rağmen KKTC’nin de bu portala üye olduğunu kaydetti.
KKTC 2.5 Milyar Avro kazanabilir…
KKTC nin Sağlık turizmindeki kısa-orta-uzun vadede hedeflerini belirleyerek yatırımlarını,Yasal düzenlemelerini ve ürün pazarlamasını buna göre yapması gerekliliğine vurgu yapan Çakmak, kısa vadede medikal turizm,orta vadede SPA, Wellness ve sağlıklı beslenme turizmi, uzun vadede ise ,ileri aktif yaşam turizmine önem vermesi gerektiğini söyledi. Çakmak, Avrupanın 125 milyon emekli insanından sadece %1 oranının KKTC’ye çekilmesi halinde ülke ekonomisine 2.5 Milyar Avro kazanım sağalanabileceğinin altını çizdi.
SAVAŞAN: “MASTER PLAN 4 AYDA TAMAMLANACAK”
Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan, konuşmasında “Sağlık Turizmini Geliştirme Projesi” konusunda bilgi verdi. Projenin bugün başlayan ve iki gün sürecek olan çalıştay ile start aldığına işaret eden Savaşan, projenin dört ayda tamamlanacağını kaydetti.
Projede seçkin Danışma ve Çalışma grupları çalışıyor…
Projenin, sağlık ve turizm bakanlıklarının himayelerinde, TC Lefkoşa Büyükelçliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi desteği ve Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi yürütücülüğünde dört aylık bir çalışmanın ürünü olacağını kaydeden Savaşan, Sağlık Turizmi ile ilgili paydaşların yöneticileri ile uzmanların içinde yer aldığı seçkin Danışma ve Çalışma grupları ile gerçekleştirilen projenin sonunda Kuzey Kıbrıs’ın envanterinin çıkartılacağını, durum analizlerinin yapılacağını, yasal altyapı ile teşvik sistemlerinin inceleneceğini ve önerilerin geliştirilerek Sağlık Turizmi Master Planı’nın hazırlanacağını söyledi.
Hükümetin desteği belirleyici…
Savaşan son olarak, Sağlık Turizmi’nin ülkeye kazandırılması için hükümetin büyük destek verdiğini belirten Savaşan, Sağlık Turizmi’nin gelişmesinde hükümetin desteğinin belirleyici olduğuna vurgu yaptı.