Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği 30. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi.

Yönetim, Disiplin ve denetleme kurulunun belirlendiği kurulda, Birliğin yaptığı çalışmalar ve genel olarak turizmin sorunları konuşuldu.

Sanayi odasında yer alan Genel Kurulda başkanlık divanı oluştrurularak, Atatürk ve şehitler için saygı duruşunda bulunuldu.

Ardından Birlik Başkanı Orhan Tolun bir konuşma yaptı.

Tolun konuşmasında Türkiye’de yaşanan olaylardan dolayı zor iki yıl geçirilmesine rağmen bu zorlukları alınan tedbirlerle aştıklarını ifade etti.

Tolun, 2016-2017’de turist sayısı ve otellerin doluluk oranında artış olduğunu belirtti.

Yaşanılan sorunlara ve yaptıkları çalışmalara değinen Orhan Tolun, tur ve transferlerde her araçta rehber bulunduramamanın sıkıntılarını yaşadıklarını, uçak fiyatlarının artışının da acenteleri olumsuz etkilediğini aktardı.

Tolun, “Kaçak turlar, kaçak acenteler türedi. Reherlik konusunda bir hayli sıkıntı çektik. KTREB’e üye 230 rehber görünse bile farklı işlerde de görev aldıkları için rehber sayısı açısından sıkıntı yaşadık. Bu nedenle rehberlik kursu açtık. Uçak fiyatlarının arttığını gördük kriz masası oluşturduk. Deniz seferlerinin artırılması için teşvik verilmesini talep ettik. Ercan havalimanının halen yapılmaması sektörü olumsuz etkiliyor” dedi.

OTEM’le ilgili çalışmalar yaptıklarını ve bir ay sonra hizmete girebileceğini söyleyen Tolun, KITSAB binasının yapılmasıyla ilgili yeni proje hazırladıkları, müze ören yerlerin fiyatlarını artırmadıklarını çevreyle ilgili her türlü toplantıya iştirak ettiklerini dile getirdi.
Orhan Tolun konuşmasının sonunda Turizmin devlet politikası olması ve turizm örgütü kurulmasının önemini vurguladı.

Genel Kurulda daha sonra mesajlar okunarak konukların konuşmasına geçildi.

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ekonominin bel kemiği olarak adlandırılan turizm sektörüne ne kadar çok önem verildiğini sordu.

Özyiğit, bu ülkenin gerçekten bir çekim merkezi olabilmesai için dağının taşının doğasının pazarlanması gerektiğini inanç turizmi gibi alternatif turizm seçeneklerini ön planda tutmanın önemine işaret etti.
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Fethi Özboğaç da, turizmle ilgili tüm paydaşların bir çatı altında toplanarak geleceğe sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan da konuşmasında dünyadan bir istatistik paylaşarak, 1950’de dünyada seyhat eden insan sayısının 25 milyon iken bu sayının 2016’da bin 235 milyona yükseldiğini söyledi ve dünya turizminin turizm gelirlerinin peşinde koştuğunu belirtti.

Savaşan, “ülkemizin geleceği olan turizm sektörüne daha fazla sarılmamız gerekir” dedi.
Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel de turizmde pozitif bir ivme yakanlandığını vurgulayarak bunu daha da ileriye taşımak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Esenyel, Turizm gelirleri yükselmekte otel doluluk oranı yükselmekte, geceleme sayısı da ilk kez beklenilen hedefe çok yakın. Ülkeye gelen müsafirlerin harcadığı para artmakta, gelen yolcu sayısında da artış var. Yıl sonuna kadar 1 Milyonu yakalayacağımızı düşünüyorum. Şu anda turizmde yakaladığımız ivme pozitif bir ivmedir.” dedi.
Esenyel, turizm örgütü yasasının oluşturulmasıyla ilgili çalışmaların da yapıldığını, turizm alt komiteleriyle bu konunun görüşüldüğünü söyledi.

Konuşmaların ardından faaliyet, mali ve denetleme raporu okunarak aklandı.

Sonrasında ise Yönetim, Disiplin ve denetleme kurulu seçimi yapıldı.